Η λέξη «τρώω» συνήθως συσχετίζεται με την κατανάλωση κάτι νόστιμου. Στην πραγματικότητα σημαίνει να προμηθεύουμε τα κύτταρα του σώματος μας με θρεπτικά συστατικά. Αυτό εξασφαλίζεται με δύο τρόπους, επομένως υπάρχουν δύο διατροφικά προγράμματα:

1. Διατροφή ή πρόγραμμα διατροφής I, όπου καταναλώνεται τροφή, υποβάλλεται σε επεξεργασία από το πεπτικό σύστημα και θρέφει τα κύτταρα του σώματος.
2. Νηστεία ή πρόγραμμα διατροφής ΙΙ, όπου η πεπτική οδός είναι σε ηρεμία και τα κύτταρα του σώματος λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από τις αποθήκες του σώματος, κυρίως από τον λιπώδη ιστό.

Πρόγραμμα Ι- Τροφή

Αυτή είναι η φυσιολογική κατάσταση. Λαμβάνουμε θρεπτικά στοιχεία μέσω της τροφής και της κατανάλωσης υγρών, γενικά τρεις φορές τη μέρα. Όλο το πεπτικό σύστημα, από τη στοματική κοιλότητα μέχρι τον πρωκτό επεξεργάζεται την τροφή. Τα χρήσιμα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά στοιχεία μεταφέρονται στα κύτταρα του σώματος μέσω του αίματος:
• Η πέψη δημιουργεί και εκπέμπει θερμότητα, παρέχοντας μας ενέργεια και θρεπτικά δομικά στοιχεία
• Τα δομικά στοιχεία που μεταφέρονται στα κύτταρα προωθούν την ανάπτυξη και αντικαθιστούν τα παλιά ή κατεστραμμένα συστατικά.
• Η πείνα και ο κορεσμός ελέγχουν την πρόσληψη τροφής. Οι δύο ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι δεν τρέφονται σύμφωνα με τα σήματα που τους δίνει το σώμα τους, ιδιαίτερα όταν είναι διαθέσιμα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, αλλά ακολουθούν τους πόθους τους για ευχαρίστηση. Κινδυνεύουν από το να καταναλώσουν λιγότερη τροφή από αυτή που χρειάζονται τα κύτταρα τους και να αυξηθεί το βάρος τους. Σε αυτό το σημείο βρίσκονται υπό την επιρροή του ορμονικού συστήματος ανταμοιβής της ντομαμίνης.

Πρόγραμμα ΙΙ- Νηστεία

• Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν καταναλώνεται τροφή και το σώμα μεταβαίνει σε μια κατάσταση «εσωτερικής θρέψης» για κάποιο διάστημα.
• Οι πηγές ενέργειας προέρχονται απο τις αποθήκες του σώματος (λιπώδης ιστός και κάποιες δομές πρωτεϊνών) χωρίς τη μεσολάβηση του πεπτικού συστήματος. Η εκπεμπόμενη θερμότητα που παράγεται κατα τη διάρκεια της πεψης υποχωρεί.
• Τα αποθέματα του σώματος που κινητοποιούνται από τους ιστούς, χρησιμοποιούνται για την αναγέννηση των κυττάρων και την ανάπτυξη.
• Η αυτόματη λιτότητα τίθεται σε λειτουργία. Δεν υπάρχει ούτε πείνα ούτε κορεσμός: μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση.
• Μπορούμε να διατηρήσουμε ένα επαρκές ενεργειακό επίπεδο, εφόσον αποφεύγεται το στρες και μειωθούν οι ρυθμοί ζωής.

Και τα δύο διατροφικά προγράμματα μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και τα δομικά στοιχεία για την αναγέννηση των κυττάρων. Και τα δύο διατροφικά προγράμματα μπορούν να προάγουν την ευζωία και την ικανοποίηση, αν εκτελούνται σωστά. Πώς λειτουργεί όμως η μετάβαση από το πρόγραμμα Ι στο πρόγραμμα ΙΙ;

ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ .
“ Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων ”
Εκδόσεις Αρμός , 2019
Είναι ήδη στην 9η έκδοση